Újévi zöld fogadalmak

Hamarosan vége az évnek; ilyenkor jó időt szakítani egy kis számvetésre, köszönetet mondani mindenért, ami jó volt, levonni a tanulságot a hibákból, és elgondolkodni a jövőn, sok más mellett a zöld feladatokon is.

A fenntartható jövő érdekében az emberiségnek komoly lépéseket kell tennie és ehhez az egyén szintjén is mindannyiunknak változni kell. Ezirányú elszántságunkat fokozandó az idén próbálkozzunk zöld újévi fogadalmakkal!

Egy pár alapötlet kezdőknek:

  • Mindig leoltjuk a villanyt a szobában, ha nem vagyunk ott.
  • Amikor lefekszünk aludni, kikapcsoljuk a számítógépet, a monitort és a nyomtatót is.
  • Lejjebb vesszük a fűtést éjszakára (18° C bőven elég az alváshoz).
  • Fürdés helyett zuhanyzunk, de maximum 5 percig.
  • Újrahasznosítjuk a karácsonyi lapokat jövőre.

Ötletek haladóknak

Akik az előbbieken már rég túlvannak, vannak nagyobb elszántságot és esetenként utánajárást is igénylő fogadalom-javaslataink:

  • Január 1-től húsmentes hétfőt tartok! Ha rendszeresen beiktatunk húsmentes napokat, azzal hozzájárulunk az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, jót teszünk a környezetnek, saját egészségnek, és persze az állatoknak (bátorítás és receptek a nemzetközi mozgalom oldalán: http://www.meatlessmonday.com
  • Ugyanez komolyabban: Végigcsinálok egy teljes karbon-diétát! A karbon-diéta klímatudatos energiatakarékossági, közlekedési, étkezési megfontolások és elhatározások egész sora. Ötletadónak belenézhetünk a 40 napos húsvéti klíma-böjtbe.

Lépéseket tehetünk egy méltányosabb, társadalomtudatosabb életmód felé. Néhány erre vonatkozó javaslat:

  • Együnk fenntarthatóbban, zölden és felelősen! Erről bővebben ITT olvashatunk.
  • Csökkentsük az autóhasználatot! A benzin minden, csak nem méltányos kereskedelemből származó termék, különösen napjainkban. Próbáljuk megoldani az életünket autó nélkül, de ha nem megy, legalább utazzunk tele kocsival.
  • Szedd magad – a saját kertedben! Egy kiskert nem csak egészséges élelmiszert biztosít, de a napi rendszeres mozgáshoz is hozzásegíti a gazdáját.

Az ötletek között biztosan találunk olyat, amit még nem próbáltunk, vagy nehezebb megvalósítani; kezdjük azzal, ami könnyebbnek ígérkezik, aztán lépésről lépésre haladjunk tovább! Ne feledjük: minden kis lépés számít!

 

Szerkesztette: Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2017. decemberi (103.) számában

 

 

Forrás:

http://karbonkalkulator.hu/sites/default/files/letolt/tippek_zolden_minosegi_eletet-14_eletmod_tipp_2014maj.pdf

http://www.energiakozossegek.hu/sites/default/files/tippek_ujevi%20klimabarat%20fogadalom.pdf