Rezsicsökkentés gyorstalpaló

A GreenDependent 15 éve segít háztartá-soknak, családoknak, közösségeknek, különböző szervezeteknek a rezsicsökken-tésben, elsősorban viselkedésváltozáson keresztül, azaz a mindennapi szokások, gyakorlatok megváltoztatásával, újra gondolásával. Ezek eredménye igazi rezsicsökkentés, ami kWh-okban, m3-ekben, literekben mérhető - beruházás nélkül, közösségben, viselkedésválto-zással... hogy tegyünk együtt a klímáért ÉS az egészséges, minőségi, zöld életmódért, társadalomért.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk minden hasznos anyagot: előadásokból, tippekből, kiadványokból válogattunk, amelyekből gyakorlati ötleteket meríthetünk, hogy kisebb legyen

  • a fogyasztásunk,
  • a lábnyomunk,
  • és a számlánk,

lehetőleg beruházás nélkül, fogyasztói szokásaink átgondolásával és átalakításával..

 


Hogyan kezdjünk neki?

Energiamegtakarítás viselkedésváltozással a gyakorlatban - működik?

Fogyasztáscsökkentő tippek


 


Hogyan kezdjünk neki?

Mielőtt nekifognánk a fogyasztás- és lábnyomcsökkentésnek mérjük fel, hogy hol tartunk most, milyenek az adottságaink, szokásaink, mi az, amiben már takarékosak vagyunk, és mit tehetnénk még.

Számos terület van, ahol megtakarításokat tudunk elérni, ezeknek az áttekintésében segít az alábbi felmérés és teszt:

Háztartási energia-felmérés 

Az energiatakarékosság bajnoka vagy? 

 

Hogyan mérjük fel otthonunk, családunk adottságait? Hogyan mérjük berendezéseink fogyasztását? Mik legyenek az első lépések, ha belevágunk a fogyasztás-csökkentésbe és megtakarításba? Mi segít a fogyasztásunk, karbon-lábnyomunk csökkentésében?

Ezekre a kérdésekre ad választ az alábbi előadás:

Karbon-lábnyom csökkentés otthon lépésről-lépésre

 

Teszt haladó zöldeknek

Úgy érzed, te már eddig is mindent megtettél, hogy takarékoskodj, zölden éled a mindennapjaidat, és ötleted sincs, miben tudnál még fejlődni? Először is gratulálunk! Másodszor pedig, teszteld magad haladó tesztünkkel, hátha újabb ötleteket merítesz!


 

Energiamegtakarítás viselkedésváltozással a gyakorlatban - működik?

Nézzük, hogyan vélekednek erről az E.ON EnergiaKözösségek háztartási energiatakarékossági verseny résztvevői!

A verseny nyertes közösségeinek beszámolói:

A verseny eredményei, tapasztalatai: A magyarországi háztartások akár 25%-kal csökkenthetik energiafogyasztásukat szokásaik megváltoztatásával és közösségi támogatással.

Lehet viselkedésváltozással (is) megtakarítani? Az E.ON EnergiaKözösségek közösségi energiamegtakarítási program eredményei a 2020/21-es évadban - Vadovics Kristóf előadása

 

Klímaválság és mindennapi életünk: miért van szükség viselkedésváltozásra és mekkora hatást lehet elérni vele? Vadovics Edina előadása (50:25-től)

Energiatakarékos életmód falun és városban - A saját életükben megvalósított ötletekről, energiafogyasztási szokásokról, technológiai megoldásokról mesél Dr. Dőry István fizikus és Dr. Sáfián Fanni környezetkutató geográfus (27:47-től)


 

Fogyasztáscsökkentő tippek

Ahogy azt az E.ON Energiaközösségekben részt vevő csapatok már hosszú évek óta bizonyítják, akár 30% energia is megtakarítható az otthonainkban nagyberuházások nélkül, csak viselkedésváltozással!

De mit kell tennünk pontosan? Hogyan azonosítsuk a legnagyobb energiafalókat a háztartásban, és mik azok a hétköznapi praktikák, amelyekkel a legtöbb energiát spórolhatjuk meg? Összegyűjtöttük az otthoni energiás előadásainkat, podcastjeinket és rengeteg hasznos infografikát is, katt a linkekre!

 

Otthoni energiás előadások

Karbon-lábnyom csökkentés otthon lépésről lépésre

Másfélfokos életmód otthon

Portfolio podcast Vadovics Edinával, téma az energiatakarékos mosás

 

Tippek

Kislábnyomos tippek

Kislábnyom tippek - gyűjtemény