Mi történik, ha alapjövedelmet kap egy munkanélküli? Kísérlet Finnországban és tervek Hawaii államban

Mostanában egyre több szó esik a feltétel nélküli alapjövedelemről, amit állampolgársága alapján kapna mindenki, ahogy elnevezése is sejteti: feltételek nélkül. Hogy miért jut ez eszébe kutatóknak, civileknek, cégvezetőknek és politikusoknak? Mert sokan munkanélküliek... mert manapság sokan dolgoznak közös társadalmi céljainkért ingyen édesanyaként, rokonaikat ápolva, önkéntesen... mert a nem is olyan távoli jövőben sokan elveszíthetik munkájukat a robotok elterjedésének köszönhetően... mert sokan tengődnek különböző szociális támogatásokon, amelyeket a feltétel nélküli alapjövedelem kiválthatna... mert sokakat megbélyegez és reménytelenségben tart a szegénység...

Az alapjövedelemnek természetesen ellenzői is akadnak. Vannak, akik attól tartanak például, hogy az emberek ennek következtében nem fognak és nem akarnak majd dolgozni... hogy sokan költik majd a pénzt különböző élvezeti szerekre, italra, cigire, drogokra, nem pedig élelmiszerre, rezsire stb....

Finnországban a kormány döntése alapján két éves kísérletbe fogtak 2000 fő munkanélküli bevonásával, hogy kiderítsék, mihez kezdenek az emberek, ha munkanélküli segély helyett mindenféle kötöttségektől (pl. rendszeres bejelentkezés, munkakeresés kötelező volta stb.) mentes alapjövedelmet kapnak? A kísérlet 2016-2018 között zajlik, és a résztvevők havonta 560 eurót (kb. 175 ezer Ft-ot) kapnak a bankszámlájukra. Finnországban azonban ez egyáltalán nem jelentős jövedelem: egy magánszektorban dolgozó személy átlagjövedelmének mindössze az ötödét teszi ki. Mivel az eredményekről a kísérlet lezárása után fognak csak beszámolni, a The Guardian c. angol lap kíváncsi újságírója felkeresett egy, a programban résztvevő személyt, hogy megtudja, hogyan halad a kísérlet.

Ha megkérdezzük Järvinentől, mit változtatott életén a havonta számlájára feltételek nélkül érkező pénz, műhelyébe vezet, ahol filmkészítésre alkalmas felszerelést találunk, valamint egy táblát, amin egy szoba felújításáról készült terveit láthatjuk, ami akár egy művészien kialakított Airb&b szoba is lehetne... A műhely mellett egy másik kis szoba is van, ahol Järvinen sámán dobokat készít eladásra. Mindeközben hat gyermek felneveléséről gondoskodik.

Kérdezhetnénk, hogy vajon mindebbe miért nem fogott bele, míg munkanélküli volt? Elmondása szerint megbénította a munkanélküli segéllyel járó sok adminisztratív, képzési stb. kötelezettség, a tudat, hogy nem képes boldogulni az életben, és a félelem, hogy nem-teljesítés esetén a segélyt elveszítheti. Amióta azonban a feltételek nélkül folyósított alapjövedelmet kapja, keményebben dolgozik, mint valaha és tele van ötletekkel - hiszen nem köti semmi, nem ellenőrzi senki, azt kezd a pénzzel, amit szeretne.

Hawaii állam részben az ilyen sikeres kísérletek és élettörténetekbe vetett hit kapcsán tervezi az alapjövedelem bevezetését, amelyre a Hawaii-i állami törvénykezés mindkét háza által egyöntetűen elfogadott törvényjavaslat is létezik. Ennek két fő rendelkezése van. Az első szerint minden Hawaii-on élő családnak joga van arra, hogy alapvető pénzügyi biztonságban éljen. A második rendelkezés több kormányiroda létrehozását javasolja, amelyek célja az lenne, hogy elemezzék Hawaii gazdaságának állapotát, és azt, hogy milyen módokon lehetne biztosítani, hogy minden Hawaii-i család élvezhesse az alapvető pénzügyi biztonság adta előnyöket. Ez utóbbi részeként vizsgálják majd meg, hogy milyen lehetőségei vannak a részleges vagy teljes feltétel nélküli alapjövedelem biztosításának az államban.

Chris Lee, a törvényjavaslat előterjesztője szerint: " Manapság nem szexi, ha egy politikus a jövőre is gondolva tervez, azaz nem lehet ezzel választás nyerni [...]. De ha jól csináljuk, hosszú távon mindannyian sokkal jobban járunk így."

Jól hangzik? Várjuk, hogy egyre több politikus gondolja ezt így felénk is?

Addig is... érdemes lehet mindannyiunknak eljátszani a gondolattal: vajon mit tennénk, ha nálunk is bevezetnék a feltétel nélkül mindenkinek járó alapjövedelmet? Végre lustálkodhatnánk? Szabadabban vállalnánk munkát? Talán lenne egy kis alapunk arra, hogy azt csináljuk, amit már régóta szeretnénk? Elinnánk vagy drogra költenénk? Vagy...?

 

Szerző: Vadovics Edina, GreenDependent

 

Források és további olvasnivaló:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/oct/31/finland-universal-basic-income?CMP=fb_gu

https://futurism.com/hawaii-becomes-the-first-state-to-pass-a-bill-in-support-of-universal-basic-income/

Érdekes infografika az alapjövedelmről (angolul):

https://futurism.com/images/universal-basic-income-answer-automation/

Képek forrása: http://kettosmerce.blog.hu/, http://mandiner.hu/, https://ideas.ted.com/