Kislábnyomos tippek

A jeles napok zöldítésébe nem csak a karácsony és a húsvét tartozik! Minden megszokott vagy újonnan átvett, nemzetközi és hazai - nem titkoltan fogyasztásra is buzdító - neves nap akkor lesz igazán kislábnyomos, ha igyekszünk fenntarthatóan ünnepelni, és kímélni a minket éltető Természetet!

Például azzal, hogy nem vásárolunk felesle-ges ajándékot, csomagolást, üdvözlőlapot, virágot, és most is inkább az együttlétre, az élményekre helyezzük a hangsúlyt.

 


Itt a nyár, kezdődik a vakáció, tervezzük a szabadságunkat – de vajon hogyan lehetnénk öko-turisták, azaz nyaralhatnánk környezet-tudatosabban úgy, hogy pihenésünknek a lehető legkisebb karbon-lábnyoma és legkevesebb negatív környezeti hatása legyen?


Változtattál már szokásaidon és sikerült csökkenteni energiafogyasztásodat, ám úgy érzed, még ennél is többet tennél? Esetleg szívesen áldoznál egy keveset egyéb hasznos energiatakarékossági megoldásokra? Vagy elérted a saját háztartáson belüli változás határait? Összeszedtünk néhány ötletet a továbblépéshez…


Egy kosárkányi húsvéti válogatás: fenntartható étkezés, zöld húsvéti tippek, receptek, tavaszi szemezgető

 


A digitális függőségben sokan már többet nézelődnek a neten, mint amennyit alszanak, esetleg több időt szánnak a telefonjaikra, mint a párjukra, családjukra.

Nem csak az áramfogyasztásunk nő az állandó monitorbámulással, hanem a stressz-szintünk, és a mozgásszegény életmódból eredő egészségügyi kockázatok is.


 
Mindannyiunknak vannak használható, jó állapotban lévő, továbbadható dolgai, ahogy mindenféle szükségletei is. Hogyan adjunk túl a cuccainkon és szerezzük be, amire szükségünk van minél fenntarthatóbb módon? Szervezzünk közösségi csereberét!
 
A közösségi csereberéken áruk és szolgáltatások találnak vevőre házi almalekvártól a játékokig.


Itt a nyár, a gyümölcsszezon, a nagy meleg és a pihenés ideje is.

Az alábbi tippválogatás segít a hőség elviselésében, a nyári bőség megőrzésében télire, illetve egyszerű, olcsó és környezetbarát ötleteket ad szabadidőnk eltöltésére.


Az aszfaltborítás nélküli területeken a lehulló esőt elnyeli és tisztítja a talaj és a növények – de ha az eső a tetőkre, utcára és parkolókra esik, nem tud a földbe szivárogni. A városi csapadékvíz tele van szeméttel, baktériumokkal, nehézfémekkel és egyéb szennyező anyagokkal, így a tisztítás nélkül elfolyó csapadékvíz jelentősen szennyezi természetes vizeinket. Jelentősebb mennyiségű csapadék esetén az elfolyó víz eróziót és áradásokat is okozhat. Mindkét problémára megoldást kínálnak az esőkertek!


Hogyan lehetnénk öko-turisták, azaz nyaralhatnánk környezettudatosabban, úgy, hogy pihenésünknek a lehető legkevesebb negatív környezeti hatása legyen?

Különböző tanulmányok szerint a nyaralások környezeti hatása, vagy öko-lábnyoma 5 főbb tényezőből tevődik össze...


Az elmúlt egy évben számos szempontból átalakult életmódunk: az oktatás és a munka mellett családi, baráti találkozóink és persze más rendezvényeink is az online térbe költöztek. Ha ezeket is zölden szeretnénk megtartani, van pár dolog, amit nem árt tudnunk - és persze néhány olyan is, amivel csökkenthetjük környezeti terhelésünk. :-)