Kislábnyomos hírek

Résztvevőket toborzunk Másfélfokos Műhelyünkhöz!

----------------

Erdő is, Energia is címmel posztsorozatot indítunk

----------------

Megtakarítási ötleteket kínálunk a Kislábnyom honlap "Rezsicsökkentés gyorstalpaló" oldalán


Igazi rezsicsökkentő kampányt indítottunk hasznos és hatékony gáz- és áramfogyasztás csökkentő tippekkel

----------------

Megmutatjuk, mivel és hogyan tudjuk mérni berendezéseink fogyasztását

----------------

Civil összefogásra szólítunk mindenkit a hazai erdők és védett területek védelméért


Friss hír: 2022. augusztus 9.

FONTOS! Ez nem egy politikai poszt, hanem klímavédelmi, energiatakarékossági, zöld életmód információkat tartalmaz.

A GreenDependent 15 éve segít háztartásoknak, családoknak, közösségeknek, különböző szervezeteknek a rezsicsökkentésben, elsősorban viselkedésváltozáson keresztül, azaz a mindennapi szokások, gyakorlatok megváltoztatásával, újra gondolásával. Ezek eredménye igazi rezsicsökkentés, ami kWh-okban, m3-ekben, literekben mérhető - beruházás nélkül, közösségben, viselkedésváltozással... hogy tegyünk együtt a klímáért ÉS az egészséges, minőségi, zöld életmódért, társadalomért. 


Lezárult az EnergiaKözösségek program10. évada

----------------

Szakértőkkel és háztartásokkal készítettünk interjút az EU Másfélfokos életmód projektben

----------------

Tovább folytatódik a TreeDependent program - őshonos gyümölcsfa csemetékkel a kisebb karbon-lábnyomért


Ez derül ki az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC - Intergovernmental Panel on Climate Change) egy kiszivárgott jelentés-tervezetéből.

Ha az emberiség nem tesz sürgős lépéseket, a globális felmelegedés olyan öngerjesztő folyamatokat indít be a bolygó természetes rendszereiben, amelyek valószínűleg visszafordíthatatlan katasztrófához vezetnek.


2021. május 26-án egy hágai bíróság arra kötelezte a Shell-t, hogy 2030-ig a 2019-es szinthez képest 45%-kal csökkentse olaj- és gázipari tevékenységének karbon-kibocsátást.

Az olajipari óriáscég klímastratégiája nem volt „kellően konkrét” a bíróság példátlannak számító döntése szerint, amely ítélet az energiaszektorra és a többi nagy szennyező vállalat működésére nézve is kihatással lehet.


Idén tavasszal és nyár elején folytatódott a faosztás a TreeDependent – Fákkal felelősen program keretében. A zalai Tündérkertből származó 46 féle őshonos gyümölcsfa - több fajta alma, körte, szilva, meggy, cseresznye, barack, berkenye, birs és naspolya - került elültetésre nyolc település 12 oktatási és szociális intézményének kertjében.


SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2021. július 29. - Global Footprint Network

2021. július 29-én, az Ökológiai Túllövés Napján indul a Global Footprint Network, a skóciai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) és a Schneider Electric együttműködésében megvalósuló „100 nap a cselekvésre” (100 Days of Possibility) elnevezésű kezdeményezés, amely olyan gyakorlati megoldásokat kínál az országok, városok és vállalatok számára, amelyekkel késleltethetik a Túllövés Napját, azaz takarékoskodhatnak az erőforrásokkal, és egyúttal felkészülhetnek a túlfogyasztás és a természet túlhasználatának negatív következményeire is.


Idén az Ökológiai Túllövés Napja (Earth Overshoot Day) a tavalyi javuláshoz képest ismét július 29-ére esik – ahogy a pandémia előtt, 2019-ben is.

Ez az a nap, ameddig egy adott évben kimerítjük a természet biokapacitását – azaz az ökoszisztémák által biztosított és egy teljes év alatt megújított erőforrásokat.

Így az év fennmaradó részében már túlhasználunk, kizsákmányolunk, és fokozatosan feléljük saját jövőnket.

Jelen életvitelünk fenntartásához 1,7 Földre lenne szükségünk!