Úton egy természetesebb kert felé

A Föld biológiai sokfélesége komoly veszélyben van. Egy 2019. májusban megjelent tanulmány szerint közel egymillió fajt veszélyeztet a kihalás, amennyiben nem történik rendszerszintű változás az emberiség jelenlegi életmódját illetően. Az éghajlatváltozás eredményeképpen élőhelyek tűnnek el vagy degradálódnak, illetve megváltoznak az egyes fajok életkörülményei, amihez nem tudnak kellő gyorsasággal alkalmazkodni. 

Amennyiben kertes házban élünk, mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy minél több növény - és állatfajnak teremtsünk ideális életkörülményeket kertünkben. Felejtsük el a háromcentisre nyírt, egy-két fűfajtát tartalmazó, műtrágyázott, steril gyepet, és adjunk teret az élővilágnak, hogy változatos élőhely legyen a kertünk, ahol a rovarok, pillangók is táplálékra lelhetnek.

 

Mindehhez néhány jótanács:

1. Hagyjuk magasabbra nőni a füvet!

A magasabb növényzetben jobban el tudnak bújni a rovarok, a pókok is találnak olyan fűszálakat, melyekhez kapcsolódva hálót szőhetnek. A magasabb fűszálak által szárazságtűrőbb is lesz a gyepünk, jobban átvészeli az aszályos, csapadékmentes időszakokat.

2. Nyíratlan foltokat a kertbe!

Hagyjunk meg egy-egy sarkot, kerítés melletti részt, ahol a vadvirágok virágba szökkenhetnek, így a lepkék, méhek találnak maguknak táplálékot a kertünkben. Egyes lepkefajok a virágokra helyezik petéiket, így a szaporodásuk szempontjából is elengedhetetlen, hogy megfelelő virágot találjanak erre a célra.

3. Felejtsük el a műtrágyát és növényvédőszereket!

A gyepeket általában azért műtrágyázzák, hogy zöldebb és erősebb legyen a fű. Ezzel viszont felerősítjük magát a gyepalkotó fűfajtát, és a többi növénynek nem lesz esélye kinőni, megerősödni. Ahhoz, hogy növeljük a gyepünk fajgazdagságát, csökkentenünk kell a talaj termőképességét.

4. A levágott fű összegyűjtése

Ha minden fűnyírás után összegyűjtjük a levágott füvet, azzal elhordjuk róla a tápanyag-utánpótlást biztosító növénymaradványokat. Amennyiben mindenképp össze szeretnénk gyűjteni a füvet, legalább egyes foltokban, a kerítés mellett, fák tövében hagyjuk meg a fűnyesedéket.

Meg fogjuk látni, hogy a meghagyott, nyíratlan területeken hamarosan megjelennek a vadvirágok is, ahogy a madarak és a szél behordják a vadvirágok magjait.

Ha ezt nem szeretnénk kivárni, vásárolhatunk vadvirág-keveréket (pl. ITT).

5. Alakítsunk ki kerti tavat!

Egy kis kerti tó több szempontból is jó választás; egyrészt jelentős a szén-dioxid-elnyelő képessége (pl. a gyephez képest), valamint számos édesvízi élőlény, kétéltű és hüllő számára nyújt élőhelyet, illetve szaporodásra alkalmas helyet.

+1: Zöld törekvések városlakóknak

A lakott településeken, városokban létfontosságú, hogy több zöld terület jöjjön létre, ahol az állatok élőhelyre, búvóhelyre, táplálkozásra alkalmas területre találhatnak. Emellett a fákkal, bokrokkal borított területek csökkentik a városok felmelegedését, és hozzájárulnak a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez is. Ehhez néhány gondolat:

  • Faültetés: egyetlen fa olyan hűtőhatással rendelkezik, mint tíz légkondicionáló berendezés, hiszen hűti és párásítja a levegőt, miközben jelentős mennyiségű szén-dioxidot is képes megkötni.
  • Levegőtisztítás felsőfokon: a növények kiválóan tisztítják a városi levegőt, kiszűrik és megkötik a légszennyező anyagokat.
  • Növekvő biológiai sokszínűség – flóratetővel és növényzettel borított erkélyekkel új élőhelyeket hozhatunk létre. Nagyon fontos az élőhelyek összekapcsolása – pl. az utak menti vadvirágos sávok kialakítása –, mely által új városi ökoszisztémák alakulhatnak ki.

 

Fordítás és összefoglaló: Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. szeptemberi (115.) számában.

 

 

Forrás: https://theconversation.com

Kapcsolódó írásunk: Felelős gyepművelés