TreeDependent – Fákkal felelősen: 462 elültetett gyümölcsfa idén ősszel

Hírek: 2022. november 22.

Idén ősszel tovább folytatódik TreeDependent – Fákkal felelősen programunk. Az őszi ültetési szezonban összesen 6 felajánlótól 462 darab őshonos gyümölcsfa csemetét osztottunk szét 35 intézmény között. Továbbá, egyik partnerünk közreműködésünkkel 172 gyümölcsfa csemetét osztott szét a segítségünkkel a munkatársai között.

A gyümölcsfákat a pórszombati Tündérkertből szereztük be, 5 különböző gyümölcsből (alma, körte, kajszi, szilva és mogyoró) összesen 70 (!) különböző tájfajtát osztottunk szét. A fák vad alanyra oltott őshonos magyar gyümölcsfák, amelyek különösen ellenállók a betegségekkel és az időjárás viszontagságaival szemben, így nem szükséges őket sem metszeni, sem permetezni.

A fákat finanszírozó partnereink között idén is vannak szervezetek, amelyek különböző rendezvényeik karbonkibocsátásáért vállalnak felelősséget az ültetéssel, valamint magánszemélyek is, akik utazásaik kompenzálása miatt kértek fel minket a faültetésre, vagy egyszerűen csak fix összegű felajánlást tettek. A GreenDependent Intézet pedig az irodai működéséért és a munkatársak munkába járásáért vállal felelősséget a fák elültetésével.

A fákat befogadó intézmények főként óvodák és iskolák, valamint civil szervezetek, 34 magyarországi, 1 pedig határon túli szervezet. A program felfutása óta idén először olyan szervezeteknek is tudtunk ismét fákat adni, amelyek már kaptak tőlünk korábban is csemetéket, így többen már rutinosak a fák elültetésében és gondozásában.

A fák ültetése épp a napokban zajlik, néhányan már el is ültették őket, az ültetésről pedig fotókat is küldtek nekünk!

Csillagberek Waldorf Óvoda

 

Mezőkovácsházi Négy Évzsak Óvoda és Bölcsőde

 

Szentmártonkátai Aprajafalva Óvoda és Bölcsőde