Mit tehetünk a méhek és pillangók védelmében?

Mit tehetünk a méhek és pillangók védelmében?

Május 20-án volt a méhek világnapja; ennek apropóján érdemes átgondolni a méhekhez fűződő viszonyunkat. Sajnos manapság a méhek, darazsak, lepkék és egyéb beporzók száma világszerte drasztikusan csökken, ami elsősorban az intenzív mezőgazdálkodásnak, a növényvédő- és rovarölő szerek túlzott használatának, új betegségek és kártevők megjelenésének, a légszennyezettségnek illetve az éghajlatváltozás hatásainak köszönhető. Jó hír, hogy mi magunk is sokat tehetünk a vadon élő méhek, darazsak, lepkék, pillangók megmentéséért. Sokat számít, ha minél többen, minél több helyszínen változatos élőhelyeket, táplálkozó területeket biztosítunk számukra, illetve megőrizzük azokat. Íme, néhány ötlet, amit saját házunk táján is könnyedén megvalósíthatunk!

1. Ültessünk minél több, sokféle virágot!

A kis rovarok számára a legjobbak a hosszan virágzó vagy a nagyon illatos fajták. A méhek és pillangók előszeretettel keresik fel például a levendulát, kúpvirágot, mentát, citromfüvet, kakukkfüvet, méhfüvet, szarkalábat, zsályát, pillangóvirágot vagy a mézontófüvet (facélia). Utóbbi az akác után a legjobb mézelő növényünk, a méhek kifejezetten szeretik; folyamatos vetés mellett csaknem két hónapig (július, augusztus) biztosít kiváló méhlegelőt és a talajra is jó hatással van. A herefélék szintén vonzzák az apró beporzókat. A vadvirágos kertek pedig valódi oázist jelentenek (nem csak) ezeknek a szorgos élőlényeknek.

2. Ültessünk fát, virágos cserjét!

A kertben, utcán, telken egyaránt lehet olyan cserjéket és fákat is ültetni, melyeket előnyben részesítenek a beporzók.

Ilyen cserje például az illatos fagyal (melynek sötét színű termése valódi madárcsemege), a lepkék és pillangók körében nagy népszerűségnek örvendő nyári orgona, a közönséges orgona, a kékszakáll, az illatos barátcserje, a húsos som, a bodza, a jezsámen; fák közül többek közt a hárs, a galagonya, a gyümölcsfák, illetve a futónövények közül a lilaakác, a lonc, a borostyán és a vadszőlő.

3. Kerüljük a vegyszerek használatát!

A megannyi növényvédő- és rovarölő szer, illetve egyéb mezőgazdasági, kertészeti kemikália túlzott használata súlyos gondokat okoz az élővilágban. Érdemes próbálkozni a biológiai szerekkel és módszerekkel, az egymásnak oltalmat nyújtó növénytársításokkal, az ellenállóbb tájfajták ültetésével, a kert ökológiai egységként történő gondozásával, alakításával.

4. Fűnyíráskor is gondoljunk a beporzókra!

A kertben golfpálya szerű – ökológiai szempontból nézve meglehetősen sivár – fűszőnyeg helyett kialakíthatunk változatosabb, természetközelibb élőhelyet biztosító gyepet is, melyben helyet kaphat a szásszorszép, a lóhere, a pitypang vagy más, apró virágféle. Ha fűnyíráskor meghagyjuk az éppen virágzó, tarka foltokat már az is nagy segítséget jelent a táplálékot kereső pillangók, poszméhek, szenderek számára. (Kislábnyom tippek a rovarbarát pázsithoz (is))

5. Építsünk rovarhotelt!

Udvarunkon vagy  ablakunkban kisebb-nagyobb rovarhotelek kialakításával mi magunk is teremthetünk apró lakhelyeket, menedéket a kis kerti segítők számára. A világhálón számtalan nagyszerű példa és ötlet megtalálható, és a megvalósításhoz nem kell külön építőanyagot sem beszerezni (pl. ITT,  ITT és ITT). Lehet kicsi vagy nagy, a rovarhotel ugyanolyan kedves eleme lehet kertünknek, mint egy madárodú, madáretető  vagy aprócska kerti tó.

6. Adjunk nekik inni!

Ha egy tálka vagy egy kisebb kerti tó formájában itatót biztosítunk nekik, azzal máris sokat tettünk azért, hogy – főként a városokban – könnyebben találjanak vízlelőhelyeket maguknak a beporzók. Mivel kicsi élőlényekről van szó, a tálka aljára vagy a tó szélére tegyünk kisebb nagyobb köveket, hogy azokról biztonságosabban érhessék el a vízfelületet.

7. Tájékozódjunk, tájékoztassunk!

Mint minden probléma esetében, itt is fontos, hogy ismerjük az alapgondokat, az összefüggéseket és a lehetséges megoldásokat. Az információk áramlása, az ötletek megosztása egy igen fontos lépés, hiszen változásra, változtatásra ösztönöz. Legyél Te is hírvivő!

Ha bármelyik megtetszett a fenti lehetőségekből, ne habozzunk – próbáljuk ki már idén! Tavasztól késő őszig bármikor belevághatunk… s hátha jövőre már a szomszéd is elgondolkodik a rengeteg virág vagy éppen a csinos rovarhotel láttán azon, hogy ő is beáll a beporzók oltalmazóinak lelkes táborába.

 

Szerkesztette: Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. májusi (113.) számában.

 

 

Forrás: https://www.zoldbolt.huhttps://sokszinuvidek.24.huhttps://greenfo.hu

Kép forrása: ld. Források, Vadovics Edina © (díszgalagonya), http://modest-home.blogspot.com/