Másfélfokos ünnepi naptár 2022 / 3. HÉT

Hírek: 2022. dec. 13.

Nézzük, mi mindent rejt az idei ünnepi naptár a harmadik adventi hétre! :-)

 

 

dec.11. - MÁSFÉLFOKOS ÉLETMÓD LEHETŐSÉGEK

Mi a Másfélfokos életmód és hogyan tudjuk megvalósítani? 

Az EU Másfélfokos Életmód projekt honlapján 50 olyan életmód opciót találhatunk, amelyek megvalósításával bárki hatékonyan csökkentheti saját karbon-lábnyomát a klímaválság mérséklése, és így a Párizsi Megállapodás 1,5 fokos céljának elérése érdekében. Újévi fogadalmakhoz (is) kiváló kiindulópont!

 

4. opció: Vásároljunk kevesebb ruhát és cipőt!  - A karbon-lábnyomunk azzal is csökken, ha kevesebb új ruhát és cipőt vásárolunk. A cipő- és ruhagyártás rengeteg energiát és vizet igényel.

Az ajándéklistára tényleg csak olyan dolgok kerüljenek, amelyekre feltétlenül szüksége van a megajándékozottnak! Ha ez egy ruhadarab, a kiválasztásánál tartsuk szem előtt az alábbi szempontokat:

1. Keressünk olyan ruhamárkákat, amelyek újrahasznosított anyagokból készülnek vagy kizárólag környezetbarát anyagokat és természetes ruhafestékeket használnak. Bár a nagyobb márkák között nem találunk teljesen méregmenteset, sok ruhatervező törekszik a zöldebb anyagok és eljárások alkalmazására. Az interneten számtalan ökodivat boltot találunk, akár Magyarországon is.

2.  Keressünk biopamut termékeket - A Water Footprint Network szerint egyetlen 250g-os pamut trikó előállításához nagyjából 150g rovarirtószer és 2720 liter víz szükséges. Ennek fényében egyértelmű, hogy ha lehetséges, inkább a biopamutot válasszuk! A biopamutról bővebben itt.

3. Keressünk méltányos kereskedelemből származó ruhákat – A fairtrade termékek között nem csak kávét, teát, banánt és csokit, hanem ruhaneműket is találunk. A ruhaiparban dolgozók munkakörülményeinek javításáért küzdő Clean Clothes Campaign oldalán bővebben olvashatunk a témáról.

4. Nézzük meg a címkét – Nem könnyű eligazodni a címkék dzsungelében. De kicsi utánajárással tájékozódhatunk a zöld ruhacímkék jelentéséről, például itt.

5. Ruházzunk be tartós, jó minőségű, klasszikus, mindig divatos darabokba. Vásárláskor ellenőrizzük a fontosabb varrásokat, cipzárt és gombokat, mert ezek a jellemzően gyenge pontok. Természetesen ez a cipőkre is érvényes, ld. mindig érdemes megnézni a cipőtalpalás minőségét!

6. A hagyományos turkálókban, jótékonysági boltokban, bolhapiacokon és online piactereken izgalmas dolgokat találhatunk!

(13 ötlet ruhatárunk zöldítésére)

 

 


 

dec.12. - ADJ MÁSOKNAK!

Segítő, támogató vásárlás – Válogassunk szebbnél szebb kézműves termékek közül, amelyek megvásárlásával egyedi, szemet gyönyörködtető ajándékokat adhatunk, és megváltozott munkaképességű vagy hátrányos helyzetben élő emberek munkáját támogatjuk! Egy egészen friss válogatást találunk ITT.

 

 

Autistic Art Alapítvány

Az alapítvány missziója, hogy az autizmussal élők életkörülményeit javítsa, elfogadásukat elősegítse és az ehhez szükséges forrást megteremtse. A művészeti program keretében készült rajzok jelennek meg különböző termékeiken, létrehozva az Autistic Art márkát, mely egyesíti a művészetet, a dizájnt és a jótékonyságot.

 

 

 

 

KockaCsoki

A Kockacsoki egy társadalmi vállalkozásként működő csokoládé manufaktúra, melyben hagyományos, kézműves technológiával állítják elő a termékeket. Céljuk, hogy úgy nyújtsanak segítséget fogyatékossággal élő embertársainknak, hogy ez életminőségük javulását eredményezze.

 

 

 

Maacraft

A MAACRAFT egy design – és egyben szociális vállalkozás, amely 2012-ben indult el a Miskolci Autista Alapítvány alkotóműhelyeként. Magas minőségű tárgyakat és delikátesz termékeket készítenek, miközben értelmi sérült felnőttek ismerhetik meg a munka világát, örömét.

 

 

 

 

 

Misija Design

A Misija kerámia, beton és fa figuráinak döntő többsége szociális műhelyekben készül, megváltozott munkaképességű emberek keze által.

 

 

 

 

 

Szuno, az Igazgyöngy Alapítvány boltja

Böngéssz kedvedre a Toldon működő mintaprojekt, a Szuno társadalmi vállalkozás kézműves termékei között, és támogasd a generációs szegénységben élő embertársaidat!

 

 

 

 

UNICEF webshop

A boltban hazai tervezők és gyártók egyedi termékei, limitált kollekciói is megtalálhatóak, minden egyes vásárlás az UNICEF programjait támogatja.

 

 

 

 

 

Világszép Alapítvány adománybolt

A boltban vásárlással az alapítvány gyermekotthonban élő fiatalokat segítő programjainak fenntartását támogathatjuk.

 

 

 

 

 

Segítő Vásárlás védjeggyel rendelkező szociális műhelyek Magyarországon: https://www.segitovasarlas.hu/lista

Forrás: https://oromterv.blog.hu

 

25 dolog, amit NEM vásárolok karácsonyra

 


 

dec.13. – NÉZNI-, OLVASNIVALÓ

 

Könyv gyerekeknek:

A vizek világa - Ismerd meg a tengerek és óceánok élőlényeit! Miért fontosak a tengerek és óceánok?Milyen élőlényekre bukkanhatunk a hullámok mélyén?Miért szorulnak segítségünkre a tengeri állatok, és mit tehetünk értük?

Csöpi és a Fák titkos ereje - A könyvben Csöpi arra keresi a választ, hogy mi romlott el az ember és a természet kapcsolatában, de ami még ennél is fontosabb, hogy hogyan lehetne újra jóvá tenni? És hogy mi közük van mindehhez a fáknak?

 

Mesés természet - Ökomesék kicsiknek és nagyoknak Letölthető!

 

Könyv felnőtteknek:

Blackout - Holnap már túl késő

Mi lesz velünk, ha egyszer leáll az energia-szolgáltatás...? Regény egy elképzelt jövőbeli energiaválságról.

Filmek fákról :-)

A Nagy Fafilm

A fák különleges élőlények. Rendkívül lassan nőnek, és - talán éppen ezért - rendkívül sokáig képesek élni. Megadják a módját a születésnek, és az életnek éppúgy, mint az elmúlásnak. Puszta létükkel ezer meg ezer másik faj fennmaradását biztosítják.

Amiről a fák suttognak

Létezik egy erdő, amit az ember nem háborgat, ahol láncfűrészek zaja nem hallatszik. Ahol a fák évszázadokig élhetnek, és végül ugyanott válnak földdé, ahol megszülettek. Megszületnek, élnek és meghalnak… csendben, szinte észrevétlenül és mégis örök változatosságban.

A tölgy

A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatkozott A tölgy – Az erdő szíve több évszakon át követi a magányos óriás életét, és emlékeztet minket a természet csodáira.

 


 

dec.14. – TIPPEK

Ünnepek kislábnyomon

Hogyan lehet az ünnepeket, a pihenést, szórakozást, szünidőt klímabaráttá, energiatakarékossá tenni? Ehhez nyújtanak segítséget az ABC-sorrendben összegyűjtött tippek és ötletek :-)

 

A kislábnyomos életmód sokszínű... Ezt bizonyítja a Kislábnyom hírlevél írói-szerkesztői csapatának sokszínű, kisebb lábnyomra törekvő ünnepi készülődése, menüje és pihenése is.

 


 

dec.15. – CSINÁLD MAGAD

50 dolog, amit magunk is elkészíthetünk

Olyan finomságokat, kozmetikai szereket, tisztítószereket gyűjtöttünk össze, amelyeket ha magunk készítünk el, kíméljük a környezetet, az egészségünket, pénzt spórolunk, és a készítés során arra is oda tudunk figyelni, hogy lehetőleg természetes, bio összetevőket használjunk. A felsorolt dolgok többsége karácsonyi ajándéknak is kiváló!

 


 

dec.16. – ÉTEL-ITAL

Klímabarát ünnepi receptek karácsonyra

Egy korábbi GreenDependent programunkban, a Kislábnyom verseny egyik feladataként ünnepi menü összeállítására biztattuk a résztvevő háztartásokat. A beérkezett megoldásokból válogattuk az alábbi recepteket.

KönyvIdei, hazai, zöld

Ez az egyedülálló vegetáriánus és többségében vegán receptgyűjtemény bizonyítja, hogy hazai alapanyagokból is könnyű színes és változatos fogásokat készíteni. A recepteken kívül rengeteg hasznos tippet is kapunk a zöldségek vásárlásához, tárolásához és a környezettudatos étkezéshez.

 


 

dec.17. – PIHENÉS, EGÉSZSÉG

 

 

Digitális méregtelenítés – Karácsonyi ajándék magunknak

Szánjuk rá magunkat egy karácsonyi digitális méregtelenítésre. Egész évben a téli ünnepekkor van a legtöbb időnk, lehetőségünk kivitelezni a kütyüktől való szabadulást.

Kalandötletek monitorbámulóknak

Senki nem szeretné drákói szigorral eltiltani gyermekeit a TV-től és a számítógéptől. De ha elég szabadtéri tevékenységbe vonjuk be őket, ha elég erdőt, folyót és barlangot járunk be velük, nem is lesz szükség a tiltásra - sokkal kevésbé fogja érdekelni őket a képernyő. A brit Tim és Kerry Meek tapasztalatból tudják, hogy a dolog működik: két gyermekükkel kipróbálták, mi történik, ha a tévénézést erdőjárásra cserélik. 

50 ötlet klímabarát pihenéshez

Ha esetleg elfelejtettük volna, milyen sok egyszerű, hétköznapi tevékenység adhat örömet és nyújthat nagyszerű kikapcsolódást, íme egy 50 tételt tartalmazó lista emlékeztetőnek! Csupa olyan ötlet, amely általában nem kerül be a tennivalóink közé, pedig ha valamire, ezekre az elfoglaltságokra érdemes időt “pazarolni”…

 

 

Képek forrása: Az egyes naptári napokhoz tartozó linkek, illetve: www.designboom.com