Másfélfokos karbon-böjt 2022

4 hetes Másfélfokos karbon-böjtöt indít a Nagyböjt elején a GreenDependent az E.ON EnergiaKözösségek programban, amit bárki követhet az alábbi tematika alapján:

 

2022. febr. 28-tól kezdődően négy héten át minden hétfőn közzéteszünk egy-egy ellenőrző listát, amivel ellenőrizhetjük, hol tartunk az életmódunkkal az adott hét témájában.

A listákból merítve mindenki választhat magának egy-egy heti kihívást, amit a böjt végéig megvalósíthat, ld.

  • a „Lakhatás és energia” hetében azt, hogy lejjebb veszi a beltéri hőmérsékletet otthon 1 fokkal, vagy csak 30 fokon indít mosásokat;
  • az „Élelmiszerfogyasztás” hetében azt, hogy a héten tart min. 1 húsmentes napot, vagy ha nem eszik húst, csak szezonális összetevőkből főz vacsorát min. 2 alkalommal;
  • a „Mobilitás” hetében azt, hogy a böjt ideje alatt hétvégente csak biciklizős/túrázós programot szervez, és nem autózik vagy hétközben minimum 2 napon nem használja az autót;
  • a „Szabadidő, termékek és szolgáltatások” hetében két kütyü- és internetmentes estét tart vagy átválogatja a ruhásszekrény tartalmát/barátokkal ruhacserét szervez.

Zöld kihívást kedvelők, tartsatok velünk, karbon-böjtre fel! :-)

 


Mit jelent a másfélfokos karbon-böjt?

Másfélfokos életmód

Olyan életmód megvalósítása, amely a Párizsi Klímamegállapodásban vállalt másfél fokos cél elérését segíti. A másfélfokos életmód konkrétan meghatározza, hogy mekkora átlagos karbon-lábnyomon kellene élnie minden egyes embernek a Földön ahhoz, hogy az iparosodás előttihez képest a globális átlaghőmérséklet ne emelkedjen 1,5 foknál többel, és el tudjuk kerülni, hogy a klímaváltozás visszafordíthatatlan folyamatokat indítson be a bolygón. 2030-ig a 2-2,5 tCO2/fő, 2050-ig a 0,7tCO2/fő-re csökkentett karbon-lábnyomot kéne elérnünk, hogy a másfélfokos célt tartani tudjuk.

Karbon-böjt

A háztartási karbon-lábnyom csökkentését, azaz energia- és erőforrás-takarékosságot célzó böjt, amelynek négy hete alatt a tudatos és klímabarát (energia)fogyasztói szokások és életmód van a fókuszban.