Hogyan vegyük rá gyermekünket, hogy az egészséges ételeket válassza?

Szeretnénk elkerülni, hogy iskolás gyermekünk az iskolai büfé szűkös, gyakran egészségtelen kínálatából válasszon minden nap tízórait? Esetleg olyan gyenge a menzai ebéd minősége, hogy nem is érdemes rá előfizetni, mert úgysem eszi meg a gyerek? Ilyenkor jobban tesszük, ha kézbe vesszük a dolgok irányítását, és mi magunk gondoskodunk róla, hogy finom és egészséges tízóraival és/vagy ebéddel lássuk el iskolás gyermekünket.

Minőségi ételt a gyerekeknek! A tápanyagdús, jó minőségű étel minden korosztálynak fontos, de talán a rohamtempóban növő tinédzsereknél kiemelten az. A tizenéves kamaszoknak köztudottan feneketlen az étvágya, és bizony nem mindegy, milyen minőségű étellel próbáljuk jóllakatni őket. Ha gyerekünk eddig kevésbé egészségesen étkezett, első lépésként érdemes tanév elején kicsit elbeszélgetni vele arról, miért is fontos az egészséges táplálkozás, és milyen formában vehetne részt a tízórai, ebéd elkészítésében. Elmagyarázhatjuk, hogy a friss hozzávalókból házilag készített, adalékmentes finomságok sokkal táplálóbbak és egészségesebbek, mint egy szeret pizza vagy egy csomag chips, amit az iskolai büfében lehet beszerezni.

Vonjuk be őt is a tervezésbe! Ha rendszeresen átbeszéljük vele, melyik nap mi lehetne a menü, nagyobb eséllyel fogadja majd pozitívan a doboz tartalmát, mivel így ő is hozzájárulhat saját ötleteivel ahhoz, hogy mit is egyen minden nap. Időnként vigyük el a heti bevásárlásra, és bevonhatjuk egy-egy étel elkészítésébe is. Így várhatóan lelkesebben fogyasztja majd el azokat az ételeket, melyeknek az elkészítésében ő is részt vett (a gyerekek főzésbe való bevonását egész kicsi kortól elkezdhetjük; már az óvodások is szívesen ütik fel a tojást, keverik a palacsintatésztát, reszelik a sajtot).

A nyugodtabb reggelek érdekében: a következő napi uzsonnát/ebédnekvalót érdemes előző este elkészíteni és dobozba tenni, így másnap reggel csak ki kell venni a hűtőből, és már mehet is az iskolatáskába. Így egyel kevesebb teendőnk marad a reggeli rohanásban; nem kell a szendvicskészítéssel vagy gyümölcsdarabolással bíbelődnünk a gyerekek keltegetése és a kávéfőzés között.

 

Legyen trendi a házikoszt! Ruházzunk be egy „menő” uzsonnástáskába, ételhordó dobozba, és a kiválasztásnál vonjuk be gyermekünket is; vegyük figyelembe az ő ízlését is. Egy divatos, vagy vicces mintával ellátott kulacs is jól jöhet, amivel a napi folyadékfogyasztás is egyszerűen és hulladékmentesen megoldható. Ennek kiválasztásánál is mindenképp kérjük ki gyermekünk véleményét, hogy azt valóban szívesen használja majd.

Gyűjtsük a jó ötleteket! Akár nyithatunk is erre egy külön füzetet, amiben ötleteket, recepteket gyűjthetünk iskolai tízóraihoz, ebédhez (ötletek ). Létrehozhatunk különböző kategóriákat; pl. szendvicsfélék és szendvicsfeltétek; egészséges süteményfélék, laktató saláták, stb. Ha hétközben főtt ételt készítünk vacsorára, készítsünk akkora adagot, hogy másnapi ebédesdobozba is jusson, így vacsora után a megmaradt ételt egyenesen a másnapi ételesdobozba pakolhatjuk.

Gyümölcs és zöldség minden napra! Igyekezzünk mindig csomagolni némi gyümölcsöt és zöldséget is a tartalmasabb szendvics, főétel mellé; tízóraira jó párosítás lehet a hasábokra vágott, többféle zöldség egy finom mártogatóssal vagy csicseriborsó-krémmel; valamilyen, darabolt vagy egész gyümölcs házi müzliszelettel vagy zabkeksszel, vagy egy marék diákcsemegével.

Mutassunk jó példát! A kamasz gyerekek árgus szemekkel figyelik szüleiket. Ha túl elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy saját magunknak is egészséges és tápláló ételt csomagoljunk, nem várhatjuk el ugyanezt kamasz gyermekünktől. Járjunk elől jó példával az étkezés terén is, így gyermekünk is sokkal készségesebben követ majd bennünket. Habár a kamaszok már a felnőttkor küszöbén állnak, még jórészt ránk vannak utalva abban, mennyire jutnak tápláló ételekhez. A jó minőségű étel-ital nemcsak testi hogylétük, de szellemi teljesítőképességük szempontjából is alapvetően fontos. Ha az iskolás évek alatt sikerül egy egészséges étkezési szokásrendszert kialakítani, sokkal valószínűbb, hogy felnőttként is ezeket az ételeket részesítik majd előnyben.

További ételötleteket és csomagolási ötleteket találunk Zöld iskolakezdéssel foglalkozó korábbi cikkünkben.

 

Fordítás és összefoglaló: Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. szeptemberi (109.) számában.

 

 

Forrás: https://www.treehugger.com

Képek forrása: https://www.meska.hu, https://www.healthyeatinghub.com