Híreket kaptunk a TreeDependent programban már elültetett fákról!

Hírek: 2022. október 21.

 

A GreenDependent Intézet 2022 őszéig közel 9000 őshonos magyar gyümölcsfa ültetését szervezte meg, nagyrészt a TreeDependent – Fákkal felelősen program keretében. A facsemetéket a program karbon-lábnyom számítást és kompenzációt megrendelő ügyfelei, vállalatok, nonprofit szervezetek, közösségek és egyének, finanszírozzák, és nagyrészt oktatási- és szociális intézmények, illetve civil szervezetek kertjeibe kerülnek. A helyszíneket gondosan választjuk ki, hogy a fák mindenképpen olyan helyre kerüljenek, ahol hosszú távon gondozva lesznek, illetve a karbon-lábnyom kompenzáción felül további társadalmi célokat szolgálnak (pl. oktatás, hátrányos helyzetűek foglalkoztatása).

A TreeDependent karbon-kompenzációs programja több szempontból is egyedülálló: a program alapja a karbon-lábnyom számítás, melynek módszertanát 10 éve alakítottuk ki az Energiaklubbal közösen, és azóta is folyamatosan fejlesztjük. A módszer során különösen fontos számunkra, hogy a kompenzációba, ha csak lehetséges, rendezvényeink, programjaink résztvevőit is bevonjuk.

 

Fontosnak tartjuk továbbá azt is, hogy egy rendezvény ne csupán karbonsemlegessé váljon, hanem a szervezők és a házigazdák konkrét lépéseket tegyenek a karbon-lábnyom és egyéb környezeti hatások csökkentésére. Azt valljuk, hogy a káros környezeti hatásokat nem elég csak kompenzálnunk, aktívan csökkentenünk is kell őket.

 

A GreenDependent a fákat egy Zala megyei úgynevezett Tündérkertből szerzi be, amelynek küldetése az őshonos magyar fafajták (újbóli) elterjesztése. Az őshonos fáknak sokkal jobb a biológiai tűrőképessége, mint más fafajoknak, így ellenállóbbak azoknál, nem szükséges őket metszeni és permetezni. A TreeDependent program így a klímavédelmi célokon felül a biodiverzitás megőrzéséhez is hozzájárul.

 

2022 szeptemberében megkerestük azt a 310 intézményt, amelyek már kaptak fákat a programban, és megkértük őket, hogy számoljanak be az elültetett fák állapotáról. A felmérésünket 90 intézmény töltötte ki, 36-an pedig fotókat is küldtek a cseperedő fákról.

 

Sokan kiemelték, hogy a fák bár kis méretűek, de különösen ellenállóak is, és a locsoláson és fizikai védelmen kívül kevés munkát igényelnek.

 

„Büszkén mutatjuk meg a kis gyümölcsfáinkról készült fotókat Nektek. Idén már egynyári virágokkal is meg tudtuk színesíteni mogyoróbokraink és egyetlen Sorbus-fánk környékét. Alma, körte, naspolya és birsfáink tövét nemrég szamócapalántákkal ültettük be. A három szem naspolyának pedig nagyon örülünk, várjuk az első fagyokat, hogy jól megcsípje a dér! Mivel kertünk közel egy hektáros, akad itt tennivaló bőven. Így kifejezetten áldásként élem meg, hogy a gyümölcsfákat sem metszeni, sem permetezni nem kell. Egyébként is ökológiai szemléletű művelést folytatunk.” – írta nekünk Balassa Betti a Budapest Bike Maffia képviseletében, akik az Aszódi utcai hajléktalanszálló kertjében gondozzák a programban kapott fákat.

„Mi nagyon szerettük ezt a programot, mert nagyon nehezen lehet őshonos gyümölcsfákat beszerezni, a gyümölcsöst pedig az alapítványhoz érkező vendégek is megcsodálják minden esetben, körtúrát szoktunk szervezni a kis tündérkertben.” – számolt be róla a Vidéken jó! Alapítványtól Kovács Orsolya

 


A visszajelzést és fotót küldő szervezetek között nyereményjátékot is hirdettünk, 3 intézmény egyenként 10 ezer forintos zöld utalványt nyert!

A sorsolást itt lehet megtekinteni.

 

A 3 nyertes (a húzás sorrendjében):

  • a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola
  • az Aprócska Gyerekház
  • és a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ

 A nyerteseknek gratulálunk, és minden velünk együttműködő intézménynek sok örömet kívánunk a fák gondozásában!


 

Mihály Edina, GreenDependent

 

Bővebben a TreeDependent programról: LINK

Interjúk a program résztvevőivel: MÁRTA IRÉN, KISS VERA