A biokertész kertje

Akár nagy kert tartozik házunkhoz, akár egy zsebkendőnyi terület, kertészkedni mindenhol lehet! Utóbbi esetén számos remek ötlet közül válogathatunk, ha növelni szeretnénk a megművelhető területet, p. a függőleges kertészkedés sok lehetőséget tartogat a kis földterülettel rendelkezők között (ötletek ITT és ITT).

Egyre több jelenlegi kertész, vagy kertészkedni vágyó szeretne harmóniában élni a természettel, és egészséges, környezetbarát biokertre vágyik. Ebben nyújt segítséget egy remek holnap, a https://www.biokiskertem.hu/.

A holnap fenntartói elkötelezett hívei a környezettudatos házikerti növénytermesztésnek, és fontosnak tartják a biokertészkedéssel kapcsolatos ismeretek átadását és terjesztését. A honlap munkatársai segítenek a kiskerttulajdonosoknak eredményesen áttérni a biokertészkedésre, ökológia kertészkedésre, és összekapcsolják őket a biogazdálkodással foglalkozó termelőkkel és kertészetekkel.

Biokertész tanfolyamot és témanapokat szerveznek, ahol – évszaktól függően – szó esik a kártevők és kórokozók elleni védekezésről, hiánybetegségekről, őszi vetésről, talajelőkészítésről, komposztkezelésről stb. A tanfolyamokról további információk a „Képzések” menüpont alatt érhetők el.

Jutka mama biokertje

A biokertész tanfolyamok szakmai vezetője Jakab Jutka, aki éveken át volt a szentendrei Skanzen főkertésze. Kerti blogjában hétről hétre megosztja velünk az aktuális teendőket.

Kezdőknek…

Ha még teljesen újak vagyunk a biokertészkedés területén, íme, néhány alapvető tudnivaló, melyekről érdemes tájékozódni:

  • Vegyes növényi kultúrák: ha jól társítjuk a növényeket, akkor ezek védik egymást a kártevőktől és betegségektől, ezzel elősegítjük az egészséges növekedésüket;
  • Komposztálás: a különféle biológiai hulladékot (levelek, tojáshéj, papír stb.) folyamatosan gyűjthetjük a komposzálóban, ahol egy idő után humusszerű anyaggá alakul át, amivel a talajt tudjuk majd javítani;
  • Természetes trágya: műtrágya helyett kizárólag szerves trágyát használjunk (tehéntrágya, lótrágya, levétrágya, fahamu, szaruliszt stb.)!
  • Mulcsozás: növényi nyesedékkel takarjuk a talajt, ez javítja a talaj vízmegőrző képességét, a talajéletet és kevesebbet kell kapálni is. 

És haladóknak…

Ha pedig már gyakorló biokertészek vagyunk, ITT találhatunk inspiráló történeteket, valamint mi magunk is megoszthatunk egy rövid leírást és pár fényképet saját kertünkről, és tapasztalatot cserélhetünk a többiekkel.

 

Szerkesztette: Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. májusi (113.) számában.

 

 

Forrás: https://www.biokiskertem.hu/az-en-biokertem