„Töltsd meg tartalommal az utadat és enyhítsd a negatív hatásokat!” – tippek egy felelősen repülő utazótól

Reizer Adrien a Kislábnyom hírlevél rendszeres olvasójaként találkozott Vera történetével, aki tengerentúli családi utazásának karbon-lábnyom semlegesítésére kérte fel a GreenDependentet. Amikor idén tavasszal Adrien és családja Los Angeles-be repült, eszébe jutott ez a cikk, és úgy döntött, ő is ezt a módszer választja, hogy kompenzálja a repülőút során a légkörbe jutott üvegházhatású gázokat.

A közelmúltban publikálták a Zürichi Egyetem kutatói azt a kutatást, amelynek értelmében a faültetés lehet a megoldás a klímaválságra. Azt eddig is tudtuk, hogy a fák nagyon hatékonyan kötik meg az üvegházhatásért felelős gázokat, oxigént termelnek, valamint hűtik a környezetüket, most viszont már konkrét adatok is a rendelkezésünkre állnak arról, mennyi fával milyen eredményeket lehet elérni. Ráadásul fák ültetésével nem csak a klímaváltozás hatásait tudjuk mérsékelni, de számos egyéb előnnyel is jár ez a módszer: egy fa megfelelő fajtaválasztás esetén hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez, gyümölcsöt terem, élőhelyet biztosít állatoknak és táplálékot a méheknek, árnyékol, közvetlenül hűti a környezetét, hozzájárul a megfelelő talajélet kialakulásához, és szerepe lehet gyerekek környezeti nevelésében is. A faültetés módszerét szervezetek már régóta alkalmazzák a szén-dioxid-kibocsátásuk semlegesítésére, és egyre gyakoribb, hogy magánszemélyek is ezzel a módszerrel csökkentik ökológiai lábnyomukat, például egy hosszabb repülőút után.

Mint Adrien elmondta, elsősorban az a cél vezérelte, hogy a két kisfiának példát mutasson. Környezettudatos családként a felelős turizmust támogatják, ha csak tehetik, sátoroznak vagy magánszálláson szállnak meg, a kikapcsolódásra igyekszenek belföldi helyszíneket választani. Tavaly például a Balaton mellett kempingeztek, ahol felejthetetlen élményeket éltek át, és az Őrségbe is gyakran kirándulnak. A legemlékezetesebb kalandjuk az volt, amikor egy hatalmas vihart vészeltek át négyesben a sátorban, szerencsére beázás nélkül. Az útjaikon rendszerint maguk főznek, ezzel is csökkentve a környezeti ártalmakat.

Adrien úgy gondolja, időről időre a repülés is beleférhet, de ebben az esetben a turista igyekezzen minél több időt a kiszemelt célponton tölteni, megismerni a helyi kultúrát, az embereket, töltse meg tartalommal az útját. A fapados társaságok által olcsón elérhetővé tett pár napos utakat viszont, amik fogyasztási cikk-ként jelennek meg, heti, havi utazási gyakoriságra buzdítva az embereket, aggasztó iránynak tartja, úgy véli, ez ellen tudatosan kell tenni. „A tetteknek következményei vannak. Ha tudom azt, hogy káros következménnyel jár egy tettem, de tudom enyhíteni, hát megteszem” – magyarázta.

Adrienék amerikai útjának célja elsősorban családlátogatás volt, de orvosi ügyeket is intéztek, és persze a kikapcsolódásra is jutott idő. Mivel a korábban olvasottak alapján nagyon szimpatikus volt neki a GreenDependent által kínált szolgáltatás, amely során őshonos magyar gyümölcsfák ültetésével semlegesítik a szén-dioxid-kibocsátást, nem is keresgélt tovább, megkereste a szervezetet. Összesen 20 gyümölcsfa elültetését finanszírozta, amely a négytagú család útjának kibocsátását részlegesen semlegesíti. Egy barackfát otthon a családi házuk kertjében ültettek el, egy szilvafát a gyermekei iskolájának adományozott – mivel az iskolában ősszel a gyerekekkel közösen befőzést tartanak, a szilva kitűnő választás –, a többi fa pedig a GreenDependent és az Iskolakertekért Alapítvány szervezésében oktatási intézmények kertjeiben talált otthonra.

„Egy repülő út ára nem csak maga a jegy, a szállás, a vízum ára, hanem az a terhelés is, amit ez okoz. De ezt jelenleg nem pénzben fizetjük meg. Felmerül a kérdés, ha ezt is beáraznánk, akkor is megéri? Mert nyilván azt a plusz pénzt is elő kellene teremteni valahonnan, több munkaidő kell hozzá, mintha csak a semlegesítés nélküli ár lenne. A nyereség oldalon pedig ott vannak az élmények, a tartalmas minőségi idő a családdal, távoli rokonaimmal, a mi esetünkben az egészségügyi ok miatt egy jobb életkörülmény lehetősége. Ennek a kettőnek egyensúlyban kell lenni. Ha kimegyek egy rövid repülő úttal pl. Milánóba, hogy egy utcát megnézzek, igyak egy kávét meg vásárolgassak, akkor ott nincs egyensúly! Mert ha a karbonsemlegesítést is ki kellene fizetni, akkor talán már nem is érné meg, vagy nem lenne olyan csábító.”

Reizer Adrien kiemelte azt is, hogy bár a faültetés jó megoldás az elkerülhetetlen karbonkibocsátás semlegesítésére, elsősorban megelőzni kell azt azáltal, hogy tudatos, nem pazarló életmódot élünk. Ők például a vásárlásaik során a közösségi mezőgazdaságot támogatják és rendszeresen egy biokertből rendelnek zöldséget, komposztálnak, és ha csak lehetséges, a közösségi közlekedést választják az autózás helyett. Mint mondja, kezdetben néha a komfortzónáján túlra kellett merészkednie a környezettudatosság kedvéért, például néhány évvel ezelőttig egyáltalán nem volt az a sátorozós típus, de később ezek teljesen beépültek az életükbe, és már nem jelent számára kényelmetlenséget. A fiúknak pedig már teljesen természetes ez az életforma. Adrien következő zöld lépésként azt tervezi, hogy a szomszédokkal, környéken lakókkal egyfajta sharing economy (azaz megosztáson alapuló) közösséget hoz létre, amelyben közösen használnak háztartási és kerti gépeket, eszközöket.

 

Írta: Mihály Edina, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. júliusi (114.) számában

 

 

Képek forrása: GreenDependent©