Fownhope CRAG: Karbon Kibocsátást Csökkentő Akciócsoport

A dél-nyugat Angliában található Fownhope falu Karbon Kibocsátást Csökkentő Akciócsoportja (Carbon Reduction Action Group vagy CRAG) a Fownhope CRAG. A kicsi, önkéntes, alulról jövő kezdeményezésben létrehozott akciócsoport 2007-ben alakult azzal az elsődleges céllal, hogy a csoport tagjai karbon-lábnyomukat csökkentsék.

A csoport tagjai egyöntetűen támogatják azt a célt, hogy egyéni karbon-lábnyomaikat fenntartható és méltányos szintre csökkentsék. Azzal is egyetértenek, hogy a légköri szén-dioxid mennyiségét 350 ppm részecskeszámban kellene maximálni.

Hogyan veszik figyelembe az ökológiai korlátokat?

A kezdeményezés legfőbb célja, hogy a CRAG tagjainak karbon-lábnyomát csökkentse, azaz kisebbre húzza össze. Ugyanakkor a tagok “támogatják egymást ebben a tevékenységben azzal, hogy megosztják a karbon-szegény életmóddal kapcsolatos tapasztalataikat és ismereteiket, illetve a szélesebb közösség számára tudatosságnövelő programokat és különböző akciókat szerveznek”. Ilyen akció volt például, amikor a faluban 350 fát ültettek, vagy a megújuló energiát népszerűsítették.

Mennyiben és hogyan támogatják az igazságosságot?

A CRAG tagjai ezen felül önkéntesen támogatnak Gambiában egy fatelepítő projektet, amelyben a helyiek Jathropa fák ültetésével küzdenek az elsivatagosodás ellen és a fa magjából megújuló fűtőolajat állítanak elő. A faültetési program jó példa arra, hogy a társadalmi méltányosság problémájára választ adhatnak az ehhez hasonló, önkéntes támogatáson alapuló környezettudatos projektek, amelyek további társadalmi-gazdasági előnyöket is kínálnak.

A CRAG tevékenységi köre bővült az eredeti kibocsátás-csökkentési célokhoz képest. A csoport tagjai elkezdtek részt venni kapcsolódó projektek és megvalósíthatósági tanulmányok kidolgozásában, olyan témákban, mint például alternatív energia előállítása és elérhetővé tétele helyben (biomassza, napenergia), az élelmiszerek szállítási távolságának csökkentése, és egyéb, tágabb fenntarthatósági célok. Kapcsolatot létesítettek egy közép-európai klíma-klubbal (Gödöllői klíma-klub), akikkel tudást és tapasztalatot cserélnek. A média is érdeklődik a Fownhope-i CRAG iránt, amely így egyre több nyilvánosságot kap a régióban.

Angol nyelvű videó a Fownhope CRAG-ről itt található.

 

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2013. júniusi (52.) számában

 

 

Forrás: http://intezet.greendependent.org/documents/CONVERGE_ebook_EquityWithinLimits_initiatives_web.pdf