Bangladesi éltető napsugár

Grameen Shakti vidéki megújuló energiaforrással foglalkozó vállalata hozzájárult ahhoz, hogy a szegénységről elhíresült Bangladesben működjön a világon egyik legsikeresebb megújulóenergia-program. A Grameen Shakti (GS) kiefjlesztette azt a piac alapú programot, amely vidéki régióban népszerűsíti a megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó technológiákat, társadalmi célja a főként a napenergiát felhasználó rendszerek gyakoriságának növelése a háztartásokban - a nők bevonására, oktatására, és vállalkozóvá válására építve.

A szervezet először a vidéki emberek jószándékát és bizalmát nyerte el, majd kifejlesztett egy olyan fizetési csomagot, amely előnyös számukra és szem előtt tartja a méretgazdaságosságot. A GS mérnököket szociális mérnököknek is nevezik. A GS-mérnökök női technikusokat képeztek ki és foglalkoztatnak, valamint ösztöndíjprogramot is hirdettek iskolások számára.

A napenergia segítségével az eddig áram nélkül élő, petróleum lámpával világító és kerozinnal főző háztartások tiszta energiához jutnak, amiből gyakran el is tudnak adni a szomszédok vagy a közösség számára.


A napenergiát felhasználó rendszerek népszerűsítése után, most már azzal párhuzamosan, a biogáz alapú programok népszerűsítésére törekednek.

 

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2017. júniusi (98.) számában

 


Forrás: http://www.gshakti.org/ (Utolsó elérés: 2017.05.30.) és kisfilm a programról: https://www.youtube.com/watch?v=-2uMSqLQPuc