Azraq az első, megújuló energiát használó menekülttábor a világon

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) 2017. május 17-én helyezte üzembe az újonnan épült napelemparkot a jordániai Azraq menekülttáborban.

A napenergia farmot létrehozó projektet az IKEA Alapítvány menekülteket segítő kampánya finanszírozta. Céljuk egyrészt az volt, hogy megújuló energiából biztosítsák az áramellátást a táborban élőknek, akik ottlétük első két és fél évében csak elvétve jutottak elektromos áramhoz; másrészt a parkkal szerettek volna hozzájárulni Jordánia nemzeti energiastratégiájának megvalósításához, amely 2020-ra zöldíteni szeretné a gazdaságot.

A tábort 2014 áprilisában hozták létre egy észak-jordániai sivatagos területen, ahol forrók a nyarak, és kemények a telek. Az áram hiánya az egyik legnagyobb gondot jelentette a táborlakóknak – a főzés, mosás, tanulás, éjszakai mosdóba járás mind kihívást jelentett. A 2 megawattos napelempark megfizethető és fenntartható áramot biztosít a táborban élő 20.000 szíriai menekültnek. Minden családnak lehet hűtője, TV-je, ventilátora, világítása, és telefontöltési lehetősége.

Az Azraq-ban épült napenergia farm az első menekülttábort ellátó telep a világon. Használatával évi 1,5 millió $-t spórol az UNHCR, és a CO2 kibocsátás is évi 2370 tonnával csökken.

Fordítás és összefoglaló: Antal Orsolya, GreenDependent

 

Forrás: http://www.unhcr.org/uk/news/press/2017/5/591c079e4/azraq-worlds-first-refugee-camp-powered-renewable-energy.html