Az Összetartó Világ (The Converging World)

Az Összetartó Világ (The Converging World) egy Egyesült Királyságban működő jótékonysági szervezet, melynek célja a társadalmi egyenlőtlenségből eredő problémák kezelése a fejlett és fejlődő országok közösségeinek összekapcsolásával.


Hisznek abban, hogy a nagy, világméretű problémákra – ld. klímaváltozás, szegénység – van emberi léptékű megoldás, ha késlekedés nélkül és összefogással cselekszünk. Szeretnék csökkenteni az energiában és lehetőségben bővelkedő és ugyanezekben szűkölködő közösségek közti szakadékot, és olyan társadalmat teremteni, ahol mindenki egyforma lehetőségekkel bír.
A kezdeményezés egy kis angliai faluból indult. Chew Magna egy dél-angliai falu a Chew Völgyben, amelynek lakosai (1160 fő) kezdeményezték a „go zero”, azaz a nulla hulladék/nulla kibocsátás projektet. Hamar rájöttek, hogy ennek az igen nagyratörő célkitűzésnek globális következményei is vannak: nem tudják ugyanis minden környezeti és társadalmi hatásukat lokálisan, helyben semlegesíteni.
Ezért kapcsolatot építettek ki egy indiai közösséggel Dél-Indiában, Tamil Nadu államban. Itt szélkerekeket építettek (ld. kép), amelyek eredményeként keletkezett karbon kreditet Chew Magna lakói és az ott működő vállalkozások vehették meg karbon kibocsátásaik semlegesítésére. Ennek többszörösen pozitív haszna volt: egyrét Chew Magna közelebb került céljának eléréséhez, azaz ahhoz, hogy a település nulla kibocsátású legyen. Másrészt, Tamil Nadu széndioxid-kibocsátása drasztikusan csökkent, valamint az extra energia értékesítéséből befolyó pénz segítségével a helyi közösség jól-létét növelő projekteket indítottak be. Ezek eredményeként csökkent a szegénység (pl. írástudatlanság csökkentése, helyi közösségek oktatása és támogatása).

 

 

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2013. áprilisi (51.) számában
 

 

Forrás: 28. Kislábnyom hírlevél és a CONVERGE projekt keretében a témában íródott elektronikus esettanulmány-gyűjtemény.