Az átalakulás* hangjai (Voices of the Transition)

Az Átalakulás hangjai egy független, 65 perces, lelkes és szenvedélyes munkával létrehozott dokumentumfilm, a gazdálkodók és közösségek válasza az élelmiszerellátás bizonytalanságára (rendező és producer: Nils Aguilar).
Nem csak a túlélésről szól, hanem arról is, hogyan gyarapodjunk és javítsuk életminőségünket: Hogyan hozzunk létre olyan termelési rendszert, amely támogatja az életet és boldogabbá tesz bennünket? Milyen szerep jutna ebben a fáknak? Hogyan építsünk önfenntartó közösségeket?


*A 2005 óta létező „Átalakuló Városok” mozgalom közösségi szinten tesz azért, hogy az emberiség kikerüljön a klímaváltozás és az energiaválság potenciálisan végzetes kutyaszorítójából. Az emberek helyi közösségeikhez fordulnak, hogy a magas energiafogyasztást, és az ezzel járó sérülékenységet elmozdítsák egy alacsony fogyasztású, és ezáltal rugalmasabb közösség kialakulásának irányába. Mióta 2005-ben, Írországban megalakult a mozgalom, 375 város (pontosabban város, kerület, falu és sziget) vált hivatalosan is „átalakuló kezdeményezéssé”.

 

"Ha hirtelen leállnának a kamionok, 4 nap múlva üresek lennének a szupermarketek.

Az olajtól való függőségünk mértéke sebezhetővé tesz bennünket. Áringadozások és készlethiány állandó fenyegetésében élünk.

Úgy kéne átalakítani az életünket, hogy ez ne számítson, hogy a függőség megszűnjön. Hogy a gazdasági jólét és a gazdaság műkődőképessége ne függjön az olaj árától.

Meg kell tanulnunk nem odafigyelni az álhírek áradatára, és meghallani azokat a történeteket, amelyek átsegítenek a következő 20 éven. A városról, amely saját pénzt nyomtat, a városról, ahol az iskola parkolójába zöldséges kertet varázsolnak.”

Rob Hopkins

(permakultúra tanár és író, az Átalakulás Mozgalom egyik kulcsfigurája)
 

 

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2011. decemberi (30.) számában

 


Bemutató: https://www.youtube.com/watch?v=zvY9oiC7HGY
A film készítőinek oldala: http://www.milpafilms.org/