2 az 1-ben: Városi kert és élelmiszerbank

Arizonában működik egy élelmiszerbank, ami nem csupán ételcsomagokat oszt, hanem egészséges élelmiszert is termel, sőt, kertészkedésre, gazdálkodásra is tanítja a rászorulókat.

Pima megyében, ami Arizonában található, minden hetedik ember élelmiszer-bizonytalanságban él. Részben emiatt is az élelmiszerbankok egyre nagyobb számban alapítanak kis gazdaságokat és városi kerteket, ahol arra tanítják az embereket, hogy hogyan tudják a saját élelmüket megtermelni. Általában kis gazdaságokról van szó, amelyek alapszintű "élelmiszer-tudatosság" kialakítását tűzik ki célul: a tápanyagok ismeretére, főzésre, a pénz beosztására, bevásárlásra és kertészkedésre tanítják azokat a közösségeket, amelyeket leginkább érint az élelmiszer-bizonytalanság, vagy egyszerűen nem jutnak elegendő friss terményhez.


Az arizonai Las Milpitas, azaz "kis kertek" gazdaság - amelyet a helyi közösség nevezett el így - is ez ilyen kezdeményezés. Az élelmiszerbank ételosztó központjától néhány kilométerre helyezkedik el egy latin negyed és két lakókocsipark közelében, a legközelebbi élelmiszerbolttól kb. 8-10 km-re. A 6 holdas (azaz közel 3 hektáros) gazdaság egy részén teljes és részmunkaidős alkalmazottak termelik meg azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amelyekből később az élelmiszerbank ügyfelei számára felszolgált meleg ételeket is főzik, illet

ve eladnak azért, hogy bevételt generáljanak a gazdaság számára.

De a Las Milpitas gazdaság szívét az a kb. 60 kiskert teszi ki, amelyeket a közösség tagjai használhatnak díjmentesen. Emellett van még közös használatú kert, melegház, komposzt WC és egy vályogkemence is. A kiskertek gazdái saját maguk tervezik meg, hogy mit ültetnek a kertbe, és hazavihetnek mindent, amit megtermesztenek. A kertészkedés mellett pedig visszajárnak Las Milpitasba közös vacsorákra és jóga órákra is.


A gazdaságban a környéken található általános iskolák tanórákat is  tartanak. Az élelmiszer-tudatosság tanterv

 részeként vannak itt órák a helyes étkezésről, a növények ismeretéről, a kertészkedésről és főzésről is. Ezen kívül, mivel a környéken nincs egyetlen park sem, az emberek azért is ellátogatnak Las Milpitasba, hogy élvezzék a természetet, és egy kicsit a "zöldben" lehessenek.

A kiskert-művelők nagy része a környékről származik, többségében nők, sokan közülük viszonylag frissen érkezett bevándorló. Sokan soha nem kertészkedtek korábban.

Az élelmiszerbank-gazdaságok hasznossága azonban mindezen is túlmutat: begyűjtik és hasznosítják az extra terményt, bemutató városi kerteket és magbankokat hoznak létre, oktatási tevékenységet folytatnak olyan közösségekben, ahol ilyesmire nagyon kevés kínálat van, végül pedig megtanítják az embereket arra, hogyan virágoztassák és zöldségesítsék fel udvaraikat és teraszaikat.

Fordítás és összefoglaló: Vadovics Edina, GreenDependent

 

Forrás és további részletek: http://www.yesmagazine.org/happiness/the-food-bank-that-doesnt-jus-give-away-food-it-teaches-you-to-grow-it-20170926